3. ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
3.1. Ρυθμίζουμε την θέση οδήγησης και το προσκέφαλο . Το αριστερό πόδι να πατάει τέρμα το συμπλέκτη χωρίς να τεντώνει και οι καρποί των χεριών να ακουμπούν στο πάνω μέρος του τιμονιού άνετα.
3.2. Δένουμε την ζώνη ασφαλείας και υποχρεώνουμε και τους συν επιβαίνοντες να δέσουν την δική τους.
3.3. Ρυθμίζουμε τους καθρέπτες.
3.4. Αν λειτουργεί η ηχητική προειδοποίηση "κόρνα"
3.5. Αν τα ποδόπληκτρα έχουν την συνήθη αντίσταση. Το πεντάλ του συμπλέκτη πρέπει να κατεβαίνει μέχρι το τέρμα της διαδρομής του, και το πεντάλ του φρένου, να σταματάει περίπου στη μέση της διαδρομής του και να παραμένει σε αυτή την θέση σταθερό ...
Ο έλεγχος για τα Φρένα του αυτοκινήτου, γίνεται με αναμμένη την μηχανή, για να λειτουργεί η υποβοήθηση... Είναι βέβαια αυτονόητο ότι δεν μετακινούμε το όχημα μας αν το πεντάλ του φρένου κατεβαίνει μέχρι το τέλος της διαδρομής του ή αν έχει μια "σπογγώδη" αίσθηση.
3.6. Ελέγχουμε στο σύστημα διεύθυνσης, το τζόγο [ανοχή] του τιμονιού, που δεν πρέπει να ξεπερνά τις 1,5 μοίρες γωνία, ή μήκος τόξου στο τιμόνι δύο [2] δάχτυλα (2-3cm).
3.7. Αν λειτουργούν οι ενδεικτικές λυχνίες στο ταμπλό του αυτοκινήτου, και τα χειριστήρια
αν έχουν τις συνήθεις νεκρές διαδρομές.
3.8. Ελέγχουμε αν είναι όλες οι πόρτες κλεισμένες .
3.9. Αν έχουμε βενζίνη [καύσιμο] , ή κάποιο πρόβλημα που εντοπίζεται από τα όργανα του ταμπλό με κόκκινες συνήθως ενδείξεις...
3.10. Πριν ξεκινήσουμε ελέγχουμε, και δεν ξεκινάμε, αν κάποια λυχνία (λαμπάκι) κόκκινου χρώματος είναι αναμμένη.
3.11. Για να ξεκινήσουμε: Ελέγχουμε - ειδοποιούμε - ελέγχουμε και ξανά ελέγχουμε με στροφή κεφαλής και ξεκινάμε μόνο όταν ο δρόμος είναι ελεύθερος...
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ
1. Το φίλτρο του αέρα: χρησιμεύει για να κατακρατεί τη σκόνη που υπάρχει στο αέρα που ρουφάει ο κινητήρας..Η τακτική αντικατάστασή του (σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή) μειώνει την κατανάλωση καυσίμου.
2. Η χρησιμοποίηση του καταλύτη περιορίζει τις εκπομπές των ρύπων κατά 90% επειδή επιτρέπει σχεδόν πλήρη "εξουδετέρωση" των βλαβερών ουσιών που περιέχονται στα καυσαέρια
3. Ο συσσωρευτής (μπαταρία): είναι μια "αποθήκη" ενέργειας, που παρέχει ρεύμα στον ηλεκτρικό κινητήρα εκκινήσεως(μίζα), στο σύστημα φωτισμού και σε όλα τα ηλεκτρικά μέρη του αυτοκινήτου.
4. Η γεννήτρια (δυναμό): ο συσσωρευτής φορτίζεται από την γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος η οποία παίρνει κίνηση από το στροφαλοφόρο άξονα διά μέσου ενός ιμάντα (λουρί).
5. Ο ηλεκτρικός εκκινητής (μίζα): χρησιμεύει για να περιστρέφει το στροφαλοφόρο άξονα μέχρι την στιγμή της ενάρξεως της καύσεως, δηλαδή μέχρι την έναρξη λειτουργίας του κινητήρα. Αν δεν λειτουργεί έχουμε κακή επαφή με την μπαταρία.
6. Εάν το τιμόνι ταλαντώνεται εξαρτάται από όχι καλά ζυγοσταθμισμένους τροχούς.
7. Εάν το όχημα παρεκκλίνει της οδού οφείλετε στο ότι οι εμπρόσθιοι τροχοί δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι. Ή υπάρχει μεγάλη διαφορά πίεσης αέρα στα ελαστικά.
8. Εάν το τιμόνι παρουσιάζεται πιο "σκληρό" από το κανονικό μπορεί να οφείλεται σε ξεφούσκωτα εμπρόσθια ελαστικά